Ilmainen toimitus lähimpään postiin tai pakettiautomaattiin yli 75 €:n ostoksista!

Endorfiinikoukussa: Tankkaaminen urheilukisaan

Juoksin ensimmäisen puolimaratonini keväällä 2006. Olin harjoitellut noudattaen kirjaimellisesti harjoitusohjelmaa. Kisan lähestyessä selvitin vimmatusti eri lähteistä, miten kisaan täytyy valmistautua. Selvisi, että kisaviikolla täytyy tankata ja viimeisellä viikolla treenien suhteen täytyy hellittää ja luottaa, että harjoitukset ovat tuottaneet tulosta.

Nutly

Ensimmäinen puolimaraton oli kaikista jännittävin. En meinannut luottaa, että ylipäänsä selviydyn maaliin. Mitään aikatavoitetta en uskaltanut asettaa. Kaikki täytyi opetella yrityksen ja erehdyksen kautta. Hyvää treeniohjelmaa noudattamalla ja erilaisilla tankkausohjeilla pärjää ihan hyvin, mutta jokainen löytää kokeilemalla itselleen sopivat ja parhaimmat tavat valmistautua.  Moni sanoo, että kuntojuoksijalle tankkaaminen on aivan yhdentekevää. Kovimmat jätkät vetää  puolimaratonin kylmiltään eivätkä ne kovat jätkät käytä kisassakaan mitään lisäenergiaa. Minä en ole kova jätkä, minä suosittelen tankkaamista.

Nutly

Ensimmäinen puolimaratonini meni aivan yli odotusten. Jaksoin juosta koko matkan ja aikakin oli ihan kelpo: 2:03. Kaikki meni muuten ihan nappiin, mutta juoksusuorituksen jälkeen vatsa oli aivan solmussa pari päivää. Sama toistui aina seuraavissa kisoissa, kunnes oivalsin mistä on minun kohdallani kyse.  Minulle kisaviikko tankkauksineen on tärkeä osa henkistä valmistautumista kisaan. En harrasta mitään övereitä mättäjäisiä. Lisään nesteytyksen määrää muutamana edeltävänä päivänä  huolehtien kuitenkin kivennäisaineiden saannista. Ruokatankkaus tarkoittaa kohdallani hiilihydraattien määrän lisäämistä. Mitään massiivista ruokamäärän lisäämistä en kuitenkaan suosittele, vaan suosittelen lisäämään jokaisella päivän aterialla vähän hiilihydraatteja. Jälkkärinä  esimerkiksi Nutlyn kuivatut hedelmät tai pähkinät toimivat erinomaisena hiilihydraattilisänä. Käytännössä tarvitset tankkausaikana vain yhden välipalan verran lisää energiaa päivässä.  Kannattaa suosia tuttuja, sinun elimistölle sopivia, ruoka-aineita. Mitään uusia tankkausreseptejä ei kannata kenenkään konkarinkaan suosittelemana lähteä testaamaan, ettei kroppa säikähdä.

Nutly

Minun vatsani ei kestä monen muun raaka-aineen lisäksi lisäaineita, joita lähes kaikki urheilujuomat ja geelit sisältävät. Ennen tankkasin kisaan aina urheilujuomalla ja kisassa otin geelejä ja join vielä vähän lisää urheilujuomaa. En ole kova jätkä, joten koin tarvitsevani geelejä ja urheilujuomaa jaksaakseni hyvävoimaisena maaliin, siksi en ole uskaltanut jättää niitä pois. Viimeaikoina olen korvannut urheilujuoman smoothiella, johon olen lisännut suolaa, magnesiumia ja maustamatonta puhdasta hiilihydraattijauhetta. Lisäksi rakastan kookosvettä, joka nesteyttää  kehoa lempeästi.

Nutly

*** TILAA ITSELLESI LUONNOLLISET EVÄÄT KISOIHIN JA TREENEIHIN TÄÄLTÄ ***

Vinkkini pitkäkestoiseen urheilusuoritukseen valmistautumiseen ja itse suoritukseen

  • Aloita tankkaaminen neljää päivää ennen koitosta ja tee hyvin kevyt tyhjennystreeni edellisenä päivänä.
  • Lopeta nestetankkaaminen kahta tuntia ennen starttia.
  • Itse haluan, että se mitä syön, on myös hyvää. Oivallinen jälkiruoka tai hiilariboosti on kuivatut hedelmät ja marjat. Niistä saa kivasti hiilihydraatteja ja ne maistuvat hyvältä  jogurtin tai puuron kanssa ja ihan sellaisenaan. Nutlyn kuivatut mangot ja aprikoosit ovat vähän liiankin hyviä. 😉
  • Miksi kisassa täytyisi ottaa juuri geelejä tai urheilujuomaa, jos voi ottaa vaikkapa pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä, jotka ajavat ihan saman asian? Seuraavaan pitkään kisaan ajattelin ottaa mukaan juurikin kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Niistä saa nopeasti ja helposti lisäenergiaa. Erityisesti pitkissä polkujuoksukisoissa tai pyöräilykisoissa olen huomannut, että tykkään välillä pureksia jotakin kuin ottaa kaikki energia nestemäisessä muodossa. Pitkän urheilusuorituksen aikana lihas tarvitsee energiaa rasvoista ja hiilihydraateista.
  • Nestetankkaukseen ei riitä pelkkä vesi, koska pelkkä veden juominen vain huuhtelee elimistöstä tärkeät kivennäisaineet pois. Suosittelen juomaan veden lisäksi vaikkapa kookosvettä, vesimelonivettä tai smoothieta, johon lisää vähän suolaa tai jotakin hiilihydraattilisää.

{[{ notification.title }]}

{[{ notification.message }]}
{[{ notification.link.message }]} ›